logo
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque.
+387648592568
info@elatedthemes.com
Eighth Avenue 487, New York
Instagram Feed
Från Fiskarbod till Skärgårdskrog

Om oss

Historia

I april 1976 sa en mycket fiskeintresserad plåtslagare på Edvin Erikssons mekaniska till verkmästaren “Jag kommer inte imorgon” och så blev det, han återvände aldrig till Edvin Erikssons. Morgonen efter frågade hans gravida fru varför han inte gick till jobbet? “Kompledig” svarade han. Den unge plåtslagaren hade dock helt andra planer: Eftersom fiske var det roligaste han visste så var yrkesfiskare något som hädanefter tänkte livnära sig på.

 

Planerna avslöjades av en arbetskamrat som frågade hans fru varför han sagt upp sig…

Den fiskeintresserade f d plåtslagaren heter Tommy Berglund och i och med denna händelse hade Fiskarn i Borgåsund startat sin verksamhet. Tommys far Folke Berglund hade lagt grunden till yrkesfisket i och med hans egna småskaliga fiske med ett par mindre bottengarn och fiske med gäddsax under vintern.

 

Tommy övertog Folkes bottengarn och började fiska, sportbåten som Tommy hade rensades från all inredning och byggdes om till fiskebåt. Tanken med företaget var att bedriva yrkesfiske men efterhand kom förfrågningar om rökt och filéad fisk. En rökugn byggdes och vart efter blev resultatet riktigt bra. De första filéerna blev, enligt Tommy själv, “inte så bra” men övning ger färdighet… Idag, 30 år senare och åtskilliga ton filead gös blir resultatet garanterat benfritt.

 

Första åren bedrevs verksamheten i Folkes gamla plåtverkstad (mittemot fd Ludvigs musik) i Borgåsund. Efterhand som själva fisket utvecklades ökade också efterfrågan på förädlad (rökt, rensad och filead) fisk. Större och bättre anpassade lokaler behövdes och 1979 byggdes “Fiskarboden” i Borgåsund med kylrum, utrymme för beredning och försäljning. Även rökugnen flyttades med och ytterligare en rökugn byggdes. Verksamheten bedrivs fortfarande på samma ställe och under åren har både verksamheten och kundkretsen vuxit från att ha bedrivit yrkesfiske med ett par mindre bottengarn till fullskaligt yrkesfiske med egen försäljning av rökt fisk och gösfile av äkta goumetkvalitet.

 

I juni 1976 föddes jag (sonen John). Under min uppväxt har jag alltid haft närheten till fisket och hjälpt till i pappa Tommys verksamhet. Efter att jag gått ut gymnasiet arbetade jag tillsammans med farsan i ett par år men bestämde mig sedan för att prova något annat. Jag har nog vetat hela tiden att jag till sist kommer att ta över efter gubben men för att få lite vidgade vyer ville jag prova något annat också. Efter att ha arbetat som på mekanisk verkstad flyttade jag till Stockholm och började som säljare av teknisk utrustning till den svenska industrin. Efter två år av resande genom Sverige och Europa flyttade jag tillbaka till Västerås och började på Stena Recycling.

 

Hösten 2007 blev det dags att ta över företaget, farsan började bli lite till åren och vill med all rätt trappa ner och jag hade energin och idéerna för att fortsätta driva verksamheten. I december 2007 förverkligades min dröm att få titeln yrkesfiskare på visitkortet. Självklart finns “gammelfiskarn” fortfarande på plats i Borgåsund för en fiskehistoria med kaffe.

Under 2008 bestod av mycket arbete med att bygga om våra lokaler, vi har samlat bilder om detta här. Till slut blev det invigning med pompa och ståt.

Fisket

På höst, vinter och vår fiskar vi med nät, främst efter gös men även gädda.
Näten ligger oftast från land och utåt förtöjt med ett ankare i varje ände. Upp till fyra nät kan sitta ihop i till en lång rad, ett s.k. nätlägg. Näten ligger på ett djup mellan 2 och 10 meter och hålls upp av plastdunkar som flyter på ytan. Genom att korta av eller förlänga linan som förbinder plastdunken och nätet reglerar man fiskedjupet, allt för att följa det djup som fisken för tillfället rör sig på.
Vårfisket med nät kan vara riktigt bra i april till maj för att sedan avta i mitten av juni.

Maj – september så fiskar vi med bottengarn.
Bottengarn är som en stor ryssja dvs fisken fastnar inte i själva nätet utan blir bara fångade garnet och hittar (förhoppningsvis) inte ut. När man vittjar garnet tar man bara upp den främre delen (struten) och tömmer ur den fisk som finns i.

Sorry, the comment form is closed at this time.